Дені саудың-жаны сау


Қонарбек Жанболат  Бақытбекұлы

Қостанай облысының “Ыбырай Алтынсарин атындағы орта мектебі” КММ тәрбиеленушісі. Жетекші 

Сабырова Светлана Ормантаевна тәрбиеші

Йогурт құрамында ақуыздар көп. Бір стақан жеңіл йогуртта 5-9 грамм толыққанды ақуыз болады. Ол ағзаға қажетті барлық аминқышқылдардың қайнар көзі. Бұл өте маңызды, себебі ағзамыз барлық аминқышқылдарды өзі-ақ синтездейді. Бірақ 9 аминқышқыл түрі, ағзамызға қажет болғанымен, тек тамақпен қабылданады. Яғни ақуыздар күнделікті рационымызда болуға тиіс.

Йогурт артық салмақпен күресте көмектеседі. Бұл йогурттың тағы да бір жақсы қасиеті. Май мен ақуыздардың дұрыс қатынасы қарнымызды тойдырып, артық салмақ жинаудан сақтайды.Йогурт иммунитетті берік қылады. Жиі қабылдайтын дәрілер, антибиотиктер ағзамызды болашақта қорғайтын пайдалы бактерияларының көзін құртады. Йогурт – соларды қалпына келтірудің ең оңтайлы жолы.

Заманауи бифидо, лакто, ацидофильді бактериялары бар йогурттар ас қорыту жүйесіне көмектесіп, дәрумендер мен минералдардың сіңірілуін жақсартады. Йогуртты лактоза қабылдай алмайтын жандарға да жеуге болады. Сирек болса да кездесетін бұл ауру адам ағзасындағы лактаза шамасына байланысты болады. Бұл ферментлактоза, яғни сүтті көмірсудың қабылдануына жауап береді. Яғни сүтті тағамдарды қабылдай алмайтын адамдар аурудың бастапқы кезеңінде құрамында лактоза аз йогурттарды жей алады. Ас қорыту жүйесіне пайдалы

Біз жейтін кез келген тағам асқазанымызға бактериялар, вирустар, улы заттар жеткізеді. Олардың бәрін қорыту, ал зиянды вирустарға төтеп беру асқазанға жүктеледі. Стрестер, гормоналды өзгерістер, түрлі дәрілерді қабылдау оған тым ауыр болуы мүмкін. Қажетті пайдалы бактериялар өз өмірін мұндай ортада жалғастыра алмауы ғажап емес. Сондықтан асқазанға көмектесіп, оның жұмысын реттеу үшін йогуртты күнде жеңіз. Сонда ғана денсаулыгыныз мықты болады.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *